torstai 16. maaliskuuta 2017

Verotus

Suomessa on käytössä progressiivinen verotus, joka tarkoittaa, että palkansaajat maksavat valtiolle veroa tuloistaan riippuen. Suurituloiset maksavat siis enemmän veroa kuin pienituloiset. Koska progressio on Suomessa niin jyrkkää, joutuvat eniten ansaitsevat maksamaan tuloistaan noin puolet veroa. Progressiivisella verotuksella pyritään tasaamaan tuloeroja ja takaamaan hyvinvointivaltio. Tuloerojen pysyessä pieninä myös mm. köyhyys ja rikollisuus vähenevät.

Yleensä maissa joissa on käytössä tasavero, ei valtiolla ole suurta vastuuta kansalaistensa hyvinvoinnista. Näissä maissa valtion tarjoamat julkiset palvelut eivät ole samaa tasoa kuin esimerkiksi Pohjoismaissa. Tasaverolla tarkoitetaan siis sitä, että jokainen maksaa tuloistaan veroa saman prosentin. Tasavero ei tuota yhtä paljon verotuloja valtiolle, mutta toisaalta se kannustaa kansalaisia yrittämiseen ja työntekoon, koska tulojen kasvaessa verotus ei suurene. Koska tasavero merkitsee kuitenkin alhaista verotusta ja matalaa palkkatasoa, se on hyvä yritysten kannalta.

Voiko kumpaakaan verotustapaa sanoa oikeudenmukaiseksi? Tasavero koituu haitaksi pienituloisille, koska heidän tulonsa jää suhteessa suurituloisiin todella pieniksi. Progressiivinen vero taas koituu haitaksi suurituloisille, koska heidän tuloistaan niin suuri osa menee veroihin. Miksi tehdä ahkerasti töitä kun siitä hyötyy lähinnä vain verottaja?

Molemmmissa verotustavoissa on siis niin hyödyt kuin haittansa, mutta itse koen progressiivisen verotuksen paremmaksi. Tuloerot pysyvät pieninä ja pienituloiset eivät joudu maksamaan jo valmiiksi pienistä tuloistaan suurta määrää veroa. Vaikka suurituloisten veroprosentti on suuri, heidän suuret tulonsa mahdollistavat heille silti hyvän elintason. Progressiivinen verotus on oikeudenmukaista ja tasa-arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti