sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Seuraava kriisi?

Vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin syyt olivat jo vuosien takana. Taustalla oli silloin monenlaisia ongelmia, kuten subprime-lainojen myöntäminen, monimutkaiset sijoituspaketit, joita myytiin eteenpäin myös kansainvälisesti, asuntojen perusteeton hintojen nousu eli asuntokupla ja pankkivalvonnan puutteellisuuksia. Finanssikriisin aiheutti maailmanlaajuisen laman, jolla oli suuria vaikutuksia, kun esimerkiksi yli 50 miljoonaa ihmistä jäi työttömäksi.

Luin uutisen Arvopaperin nettisivuilta uutisen, jossa MarketWatchin kolumnisti Peter Morici oli listannut viisi mahdollista syytä seuraavan finanssikriisin syntymiselle. Ensimmäisenä syynä Morici mainitsi asuntojen ja kiinteistön arvojen voimakkaan nousun Yhdysvaltojen suurissa kaupungeissa. Syntyykö Yhdysvaltoihin uusi asuntokupla? Toisena syynä hän mainitsee opintolainat, joiden kokonaismäärä Amerikassa on 1,4 tuhatta miljardia dollaria. Jopa 40%:lla opiskelijoista on maksuhäiriötä. Viimeksikin finanssikriisin lähti liikkeelle subprime-lainoista. Kolmanneksi syyksi hän sanoi Euroopan pankit, koska vaikka viime aikoina on uskottu, että Eurooppa kykenee ratkomaan ongelmansa, 17% Italian pankkilainoista on järjestämättömiä, eikä Deutsche Bankin ongelmiakaan ole saatu ratkaistua. Neljäs syy löytyy Moricin mukaan Kiinasta. Kiina on tukenut heikosti kannattavia yrityksiään, jonka takia Kiinan budjettialijäämiä on ainakin 15% bruttokansantuotteesta. Kiinassa valtion ja yksityisen velan määrä kasvaa siis kovaa vauhtia, ja ongelmat leviävät nopeasti muualle maailmaan raaka-aineita Kiinaan vievien talouksien kautta. Viimeisenä syynä Morici mainitsee Trumpin lupaukset. Hänen mukaansa Trumpin on vaikea yhdistää republikaaninen puolue viemään kaikkia hankkeita läpi, vaikkakin Trumpin elvytyslinja voisi hyödyttää koko maailmantalouteen.

Edelliseen finanssikriisiin oli monia syitä ja ne alkoivat jo kauan ennen itse kriisin puhkeamista. On tärkeää muistaa, että kun taloudessa näyttää hyvältä, virhearvioiden riski on suurin. Siksi mielestäni mahdollisiin kriisin aiheuttaviin ongelmiin on puututtava mahdollisimman ajoissa ja perusteellisesti, jotta vältetään uuden kriisin syntyminen.

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/taalla-vaanii-seuraava-finanssikriisi-6634502

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti