maanantai 20. maaliskuuta 2017

Suomen talouskasvu

Luin uutisen jossa kerrottiin, että Suomen Pankin mukaan Suomen talouskasvu jatkuu maltillisena, mutta kasvua tukevia tekijöitä on aikaisempaa useampia. Yksityisen kulutuksen ja investointien lisäksi myös nettoviennin merkitys talouskasvussa kasvaa. Uusimman ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa 1,6 prosenttia vuonna 2017.
Bruttokansantuotteella tarkoitetaan kansantaloudessa yleensä vuoden aikana tuotettujen hyödykkeiden kokonaismäärää rahamääräisesti laskettuna. Sen kehitystä pidetään tärkeimpänä talouden kasvua kuvaavana indikaattorina.

Talouskasvulla tarkoitetaan sitä, että tavaroita ja palveluita tuotetaan enemmän kuin aikaisemmin. Sillä on monia myönteisiä vaikutuksia ja se nostaa elintasoa. Yrittäjien tulot kasvavat, kun yritysten tuottamat hyödykkeet menevät kaupaksi. Kun yritykset menestyvät, työntekijöitä palkataan ja he saattavat saada palkankorotuksia. Kunnat ja valtio saavat lisää verotuloja hyvän työllisyystilanteen, lisääntyneen kulutuksen ja yritysten sekä sijoittajien kasvavien voittojen takia. Myös työttömyyskorvauksia ja muita tulonsiirtoja pitää maksaa vähemmän.

Talouskasvu on hyödyllistä, mutta myös välttämätöntä. Sen pysähtyminen saattaisi hyvinvointivaltion vaaraan, koska julkisten palveluiden ylläpitäminen vaatii jatkuvasti verotuloja. Myös mahdollisuudet ylläpitää länsimaista kuluttamiseen perustuvaa elämäntapaa heikentyisivät. Talouskasvuun liittyy kuitenkin myös haittoja. Kasvavan kulutuksen takia hiilidioksidipäästöt lisääntyvät, joka edistää ilmastonmuutosta. Maapalloon luonnonvarat vähenevät ja jätteet lisääntyvät. Valtion olisi tärkeää vaikuttaa ihmisten kulutustottumuksiaan ja yrityksiin mm. Verotuksella ja lainsäädännöllä. Energiaa tuhlaavista asioista, esim epäekologisista matkustustavoista pitäisi tehdä aikaisempaa kalliimpia ja suosia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

http://m.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/suomen-talous-kasvaa-maltillisesti-viennin-merkitys-kasvaa/6352514



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti